Tennis is gezond!

Een beter uithoudingsvermogen, een slanker lichaam, een kleiner risico op hart- en vaatziekten en gezonde, stevige botten… Wie wil dat niet? Tennissen draagt daaraan bij. Wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk bewezen dat tennissen vele gezondheidsvoordelen biedt.

Dat lichaamsbeweging gezond is, weten we inmiddels allemaal. Keer op keer duiken er in de media berichten op over onderzoeken die dat bevestigen. Regelmatige matig intensieve lichaamsbeweging gaat gepaard met sterkere botten en een lager risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoek wijst ook uit dat van alle sporten tennis een gezonde keuze is. Niet alleen vanwege de directe gevolgen voor de fysieke en geestelijke gezondheid, maar ook omdat je tennis je leven lang kunt beoefenen. Juist dat maakt dat je optimaal van de gezondheidsvoordelen kunt profiteren.

Maar wat zijn dan precies die gezondheidsvoordelen? We zetten ze hieronder op een rij.

Slank met tennis
Tennissen is een uitstekende manier om vet te verbranden, niet alleen tijdens het sporten, maar ook nog enige tijd daarna. Onderzoek bevestigt dan ook dat tennissers een lager lichaamsvetpercentage hebben dan minder actieve mensen. Dat is belangrijk, want obesitas (ziekelijk overgewicht) is inmiddels een wereldwijde epidemie. Met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Goed voor hart en bloedvaten
Tennissen heeft een positief effect op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zo verbetert tennissen de verhouding tussen het slechte LDL- en het goede HDL-cholesterol in het bloed. Als je weet dat de vetsamenstelling van het bloed één van de belangrijkste voorspellers is van hart- en vaataandoeningen, kun je je voorstellen dat dit grote winst is. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat tennissen leidt tot een lagere bloeddruk, een betere longfunctie en een gezonder lichaamsgewicht. Ook dat is van belang voor het risico op hart- en vaataandoeningen. Dat je door tennissen ook diabetes onder controle kunt houden, komt het hart en de bloedvaten ten slotte ook ten goede.

Zoet voor ‘suiker’
Tennissen verkleint de kans op diabetes (suikerziekte) en helpt mensen met diabetes type II hun ziekte onder controle te houden. Dat komt doordat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat je lichaamscellen gevoeliger worden voor insuline en daardoor glucose beter kunnen opnemen.

Sterke botten
Een goede manierom je botten te verstevigen – en het risico op botontkalking te verkleinen – is een sport te beoefenen die je botten belast. Denk bijvoorbeeld aan joggen of wandelen. Die sporten worden dan ook vaak geadviseerd. Zwemmen is een voorbeeld van een minder effectieve sport als het gaat om sterke botten, omdat je lichaam tijdens het zwemmen door het water wordt gedragen. Nog effectiever dan joggen of wandelen is tennissen. In de tennissport worden niet alleen je benen belast, maar ook je armen (bij het slaan van de bal). Onderzoek wijst dan ook uit dat tennissers gezondere botten hebben. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdscategorieën. En dat geldt niet alleen voor diegenen die al van jongs af aan tennissen; ook als je pas later in je leven met tennis begint, profiteren je botten daarvan.

Beter uithoudingsvermogen
Onderzoek wijst uit dat tennissers gemiddeld een relatief beter uithoudingsvermogen hebben. Dat betekent dat je door regelmatig te tennissen steeds beter in staat zult zijn om lichamelijke inspanningen gedurende langere tijd vol te houden. Je raakt met andere woorden minder snel vermoeid. 

Sterke en flexibele spieren
Met een grote laatste pas, het bovenlichaam opzij hellend, de arm is tot het uiterste gestrekt… ja, de bal gehaald. Tennissers moeten regelmatig hun spieren ver uitrekken om nog net de bal te kunnen slaan. Hoe vaker je dat doet, hoe flexibeler je wordt. Tennissen draagt dan ook bij aan de flexibiliteit van je spieren. En niet alleen dat. Natuurlijk worden je spieren door het tennissen ook sterker. Vooral de beenspieren, maar ook de romp en armspieren worden getraind.

Goed voor je immuunsysteem
Tennis vergroot je weerstand tegen ziektes. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die actiever zijn een sterker immuunsysteem hebben. En hoe intensiever je beweegt, hoe beter je immuunsysteem functioneert. Je bent daardoor minder vatbaar voor verkoudheden, griepjes en andere (ook ernstiger) ziektes.

Reactievermogen, snelheid, wendbaarheid en evenwicht
Daar komt de bal: je moet snel reageren, draaien, versnellen en slaan. Keer op keer. En oefening baart kunst. Van tennissen word je sneller en wendbaarder. Wist je dat je tijdens het spelen van één punt – dat duurt zo’n 10 seconden – gemiddeld wel vijf keer van richting verandert? Het spreekt voor zich dat ook je evenwicht hierbij een belangrijke rol speelt.

Grove en fijne motoriek
Tennis is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken. Ook goed voor je coördinatievermogen dus. Specifiek ook de oog-handcoördinatie blijkt door tennis te verbeteren.

Psychologische voordelen
In gesprekken en artikelen over de gezondheidsvoordelen van sport ligt het accent meestal op de fysieke voordelen. Maar tennissen is ook uitermate goed voor de mentale en emotionele gezondheid. Ook dat heeft de wetenschap inmiddels wel bewezen. Lichaamsbeweging verzacht bijvoorbeeld de symptomen van stress. Maar wist je ook dat intensieve lichaamsbeweging, zoals tennis, ervoor zorgt dat je meer cellen aanmaakt in de hippocampus, een klein gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het leren en het geheugen? Dat kan bijvoorbeeld een verklaring zijn voor de samenhang tussen wiskundeprestaties en de fysieke fitheid bij kinderen, zoals onderzoek heeft aangetoond. Lichaamsbeweging komt ook je stemming ten goede. Bekend is dat sporten de klachten van depressieve mensen kunnen verminderen. Onderzoek laat ook zien dat tennissers – ook in vergelijking met andere sporters – beter scoren op vitaliteit, optimisme en zelfwaardering. Daarentegen scoren ze lager op somberheid, boosheid, verwarring, bezorgdheid en spanning.

Kortom… 
De conclusie mag duidelijk zijn. Tennissen is gezond. Wil je optimaal van de gezondheidsvoordelen profiteren, dan ga je regelmatig de baan op, liefst je hele leven lang!

 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 516 514 700

T.C. Oosterwolde

Jardingapad 2
8431MR Oosterwolde

KVK-nummer

40000358