AED

Reanimeren bij TCO

Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Hierbij is het belangrijk om snel ter plaatse  hulp te kunnen bieden. Daarom beschikt TCO over een eigen AED. Dit apparaat kan  het hart niet weer laat kloppen, maar geeft een schok af, als het hart zogenaamd fibrilleert (onregelmatig pompt), zodat het weer een normaal ritme krijgt. Daarom is het belangrijk om altijd te starten met hartreanimatie. Hiermee wordt zuurstofrijk bloed handmatig rondgepompt in het lichaam. Dit kan voorkomen dat de hersenen een zuurstoftekort oplopen en mensen na een hartaanval zeer beperkt verder moeten leven. De eerste 6 minuten zijn kritiek hierin. De ambulance doet er vaak langer over om ter plaatste te komen. Daarom start je altijd EERST met reanimeren. Terwijl je reanimeert geef je anderen in de buurt de opdracht om 1-1-2 te bellen. Is er niemand anders in de buurt en ben je alleen; bel dan 1-1-2 zelf, zet de telefoon op de speaker en leg deze naast je neer (dat vertelt de 1-1-2-medewerker je anders ook wel). Omdat deze eerste 6 minuten zo kritiek zijn wordt tegenwoordig iedereen door de 1-1-2-medewerker begeleidt in het reanimeren en de bediening van de AED.  IEDEREEN kan dus een slachtoffer helpen!

AED TCO
De AED hangt naast de ingang naar de kleedkamers in een afgesloten verwarmde box.  De AED staat geregistreerd bij Hartslagnu.nl – een landelijk meldpunt – waar ook de meldkamer van 112 bij is aangesloten. De meldkamer heeft dus ook toegang tot de code. (het bellen van 112 is ook vermeld op de AED-box).

AED-vrijwilligers
Bij TCO wordt al jaren  geoefend in het reanimeren. Een kleine groep deelnemers gaat jaarlijks op herhaling (in het Gezondheidscentrum) in hoe er het beste gereanimeerd kan worden en hoe een AED bediend hoort te worden. Bij een calamiteit op het tennispark is het echter te tijdrovend om allerlei mensen te gaan bellen (niet thuis, niet beschikbaar o.i.d.), maar kan het beste direct 1-1-2 worden gebeld. Deze medewerker stuurt nl. ter plekke een SMS alert aan 20 mensen in de directe omgeving van het tennispark (mensen hebben zich hiervoor aangemeld via hartslag.nu) om zich naar het tennispark te begeven voor een reanimatie en bediening van de AED. Je start dan zelf – onder begeleiding -  met de reanimatie en hulp volgt heel snel (vaak sneller dan de ambulance, die het uiteindelijk overneemt).  

Wil je ook hét verschil maken ? Leer reanimeren
Iedereen die wil leren reanimeren, kan zich aanmelden voor een cursus via TCO door een mail te sturen naar Raymond Jansen, AED-coördinator TCO, via: [email protected]   

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 516 514 700

T.C. Oosterwolde

Jardingapad 2
8431MR Oosterwolde

KVK-nummer

40000358