AED

Al weer 10 jaar hangt er een AED bij TCO!                    

Door de leeftijd nam ook de betrouwbaarheid af en daarom is de AED afgelopen zomer vervangen door een nieuwe (zie foto onder).

De AED hangt naast de ingang naar de kleedkamers in een afgesloten verwarmde box. Op de box zit een cijferslot, waarvan de code achter de bar in de kantine ligt. Is de kantine gesloten en er is een calamiteit, dan moet 112 gebeld worden. De AED staat geregistreerd bij Hartslagnu.nl – een landelijk meldpunt – waar ook de meldkamer van 112 bij is aangesloten. De meldkamer heeft dus ook toegang tot de code. (het bellen van 112 is ook vermeld op de AED-box).

Voorheen mochten alleen opgeleide reanimisten een AED gebruiken, maar aangezien elke minuut telt, zal bij een calamiteit, de centralist de beller telefonisch begeleiden in het reanimeren en bedienen van de AED.

IEDEREEN kan dus een slachtoffer helpen!

Desalniettemin is er nog steeds een groep vrijwilligers actief, die elk jaar op herhalingstraining gaat, zodat bij een eventuele calamiteit, er hopelijk een vrijwilliger in de buurt is die kan ondersteunen. Als 112 gebeld wordt, worden via hartslagnu.nl deze vrijwillige hulpverleners geactiveerd. Er worden 10 hulpverleners – die zich in de buurt bevinden (via telefoon traceerbaar) – ge-smst om te komen reanimeren en 10 hulpverleners om een AED te halen en te bedienen. Alles om de kans op een succesvolle reanimatie te vergroten.